Părintele Ieromonah Benedict Matyas de la Canicatti se pregătește de o mare sărbătoare, după primirea unor importante daruri din Ucraina: o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria și a Pruncului Isus precum și urma tălpii Maicii Domnului pictată. „Aceasta sfânta Icoană este o copie autentica după vechea icoană bizantină ortodoxă a Fecioarei Maria și a pruncului Iisus, din Lavra Pocceaev, Ucraina.”
”Pictura Icoanei este efectuată manual în foiță de aur de 24 karate pe suport de lemn. Este tratată într-un mod corespunzator cu culori autentice rezistente astfel încât aceasta să rămână neschimbată în timp. Icoana a fost facută în Lavra Pocceaev din Ucraina de către călugării de acolo cu mare credință și rugăciune pentru tradiție și calitate, sfințită la Mânăstirea ,,Preceska”.
”Icoana dispune de un certificat de calitate și certificat de autenticitate în limba originală și a fost dăruită pentru primul Schit sau prima Mânăstire care se va forma pe teritoriul Siciliei prin părintele Ieromonah Benedict Matyas de la Canicatti. Hramul Icoanei Prima procesiune cu Icoana Maicii Domnului din Lavra Pocceaev a avut loc anul acesta în Duminica Floriilor, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Muceniță Filofteia”.
Icoana a fost purtată pe străzile orașului de câteva femei din parohie în costume tradiționale. Urmează acum a doua procesiune. Părintele Benedict invită întreaga comunitate românească la Hramul Icoanei făcătoare de minuni care va avea loc din ziua de duminică 21 iulie până în 23 Iulie 2013 după cum urmează:
– În data de 21 iulie de la ora 9 va avea loc liturghia în Parohia Ortodoxa Română ,,Sfânta Muceniță Filofteia și Sfântul Ierarh Nicolae” urmată de o procesiune pe străzile din Canicatti cu Sfânta Icoană în prezența autorităților locale și a credincioșilor prezenți la această mare sărbătoare, mai apoi sfârșindu-se cu o agapă frățească.
De la ora 17.30 în orașul Licata vor fi aduse de către Părintele Benedict de la Canicatti spre închinarea credincioșilor din Licata: Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Pocceaev, Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și Acoperămintele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș . Slujba va avea loc în centrul orașului Licata pe o scenă pusă la dispoziție de Primăria din Licata .
Procesiunea cu Sfintele Odoare va pleca de la Biserica ,,San Gabriele” din Licata la orele 17,30 spre Piața Centrală unde va începe la orele 18 Vecernia urmată de Acatistul Maicii Domnului de la Pocceaev. La această mare sărbatoare vor participa autoritățile locale din Licata precum și o delegație a Arhiepiscopiei Catolice din Agrigento.
– În data de 22 iulie la ora 11.30 după Sfânta Liturghie va fi dusă spre închinare la Spitalul din Canicatti Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Pocceaev și Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae spre închinare tuturor bolnavilor prezenți în spital.
– În data de 23 iulie, la ora 12, după Sfânta Liturghie va fi dusă spre închinare la Spitalul din Agrigento Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Pocceaev și Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae spre închinare tuturor bolnavilor prezenți în spital. De la ora 19 se vor încheia cele trei zile de rugăciune închinate Maicii Domnului de la Pocceaev cu slujba de mulțumire și Acatistul Maicii Domnului.
Crina Suceveanu
Maestrul icoanelor pe sticlă / Lucrările lui Ciprian Zancu sunt apreciate la Cremona
Istoria Icoanei de la Pocceaev
Icoana a fost pictată în stil bizantin pe lemn de tei și datează din secolele X-XII. Icoana Maicii Domnului, cu o dimensiune de 30 x 40 centimetri, a ajuns la Pocceaev în anul 1559, când Mitropolitul grec Neofit efectua o vizită la Kiev și aici a făcut un popas la contesa Goiski căreia i-a dăruit icoana în semn de mulțumire pentru găzduire.
Prima minune săvârșită de Icoană a fost atestată în anul 1597, când fratele Annei, orb din naștere, rugându-se la icoană și-a căpătat vederea. În semn de mulțumire Anna Goiski a dăruit Icoana și o parte din moșie Mânăstirii Pocceaev.
Multe alte minuni s-au săvârșit la această icoană: în 1607 la năvălirea tătarilor, în 1675 la năvălirea turcilor (se spune că atunci apariția pe cer a Maicii Domnului, într-o strălucire neobișnuită, a cuviosului Iov de la Pocceaev și a îngerilor cu săbii scoase din teacă a semănat groază printre păgâni, ei nimicindu-se unul pe altul). În cartea inaugurată în 1841, timp de 52 de ani au fost înregistrate 26 de minuni. Din 1831 până în 1856, de icoană au fost prinse 133 de bijuterii și alte podoabe în semn de tămăduire de boli în urma rugăciunilor adresate Maicii Domnului în fața icoanei ei făcătoare de minuni.
Icoana a avut de suferit în repetate rânduri: din 1623 până în 1641 s-a aflat în afara mănăstirii, între anii 1720-1831 a fost sub stăpânirea uniaților, în 1869 a nimerit într-un incendiu devastator (i-au ars însă numai înfrumusețările uniate, icoana și îmbrăcămintea ei din aur și pietre scumpe rămânând intacte).
După construirea unui nou iconostas de către Alexandru II (1861) Icoana Maicii Domnului a fost pusă la nivelul III al acestuia, deasupra Cinei celei de taină, Chivotul fiind înfrumusețat cu raze din pietre scumpe ca la icoana Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pecerska de la Kiev. Tot în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pocceaev credincioșii se închină la Urma Maicii Domnului.
Se spune că Maica Domnului s-a arătat aici într-o pară de foc în anul 1240 și că, în locul în care a pășit, a rămas pe stânca amprenta tălpii piciorului drept. În acel loc a apărut un izvor făcător de minuni. Urma Maicii Domnului se află astăzi la o jumatate de metru sub nivelul podelei bisericii. Dat fiind accesul anevoios spre Urma Maicii Domnului, călugării au brodat Urma pe un batic de mătase care este așezat mai sus de nivelul podelei, sub un frumos baldachin amenajat nu departe de intrarea în biserică.