in

În UE, dar nu şi în lumea civilizată. Jumătate dintre români nu au canalizare

În secolul XXI, mai bine de jumătate dintre români sunt ţinuţi departe de civilizaţie. Nu dispun nici de cele mai elementare servicii de igienă.

În 2011, un român din doi nu beneficia de servicii de canalizare. Datele au fost actualizate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, dar lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc faţă de anii trecuţi, relatează digi24.ro. Nici mediul urban nu este scutit de această problemă. Anul trecut, 310 oraşe aveau servicii de evacuare a apelor uzate din gospodării şi de tratare a acestor ape, cu unul mai mult decât în 2011. Situaţia arată ceva mai grav însă la ţară: doar 616 comune din 2.700 aveau asemenea amenajări. În ultimul an însă, numărul comunelor care au reţea de canalizare a crescut cu 64.

Risipa pentru investiţii absurde

În timp ce aproape 11 milioane de locuitori nu au canalizare, autorităţile locale au irosit sute de milioane de euro pe investiţii inutile. Potrivit Curţii de Conturi, consiliile judeţene şi primăriile au cheltuit 900 de milioane de euro în ultimii patru ani pentru parcuri şi spatii verzi în zona rurală. În comuna Movileni, judeţul Olt, Ministerul Dezvoltării a construit în urmă cu mai mulţi ani o sală de sport în valoare de 30 de miliarde. Copiii nu se pot bucura de investiţie, pentru că a fost construită la o distanţă mare de loccalitate, pe un câmp, între două sate, aşa că le este imposibil să îşi desfăşoare orele de sport acolo.

În comuna ieşeană Balş, primarul a investit 200.000 de euro într-un parc care are celule foto-voltaice, fântână arteziana, foişoare pentru şah, băncuţe la tot pasul şi arbori decorativi. S-a amenajat un parc de lux şi într-o comună fără canalizare din judeţul Mehedinţi. Primarul comunei Cujmir a construit un parc de lux în centrul comunei, de aproape o sută de metri pătraţi şi a costat în jur de 150.000 de euro.

Nordul Capitalei sau Evul Mediu

Şi în Bucureşti sunt cartiere în care se trăieşte ca la ţară, nicidecum ca într-o capitală europeană. Într-o astfel de situaţie sunt sute de locuitori din nordul Bucureştiului, care de 10 ani locuiesc pe străzi ce pot fi numite, fără a exagera, uliţe. În plus, nu au nici canalizare, deşi au făcut sesizări peste sesizări la autorităţi.

Aceştia au primit mai mult promisiuni decât certitudini. Municipalitatea spune că fie nu sunt bani pentru lucrări în zonă, fie că există lucrări care urmează să fie finalizate în anii următori, fie vina se pasează de la Primăria Sectorului 1 către Primăria Capitalei. Cert este că oamenii din zona de nord a Capitalei sunt, în continuare, cu străzile neasfaltate, le lipse?te iluminatul public, iar proprietarii au ales să plătească din propriul buzunar sume de mii de lei pentru a avea cel puţin gaz metan în casă.

În lipsă de canalizare, oamenii au o fosă septică sau un puţ de apă pentru a se putea alimenta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă a câştigat premiul de popularitate la Miss Models International 2013

Situație alarmantă: aproape 10 milioane de italieni, afectați de sărăcie