in

Disperare după închiderea pieţelor în România: «Vom muri de foame. Așa-s țăranii, bătuți de soartă»

Ziua de luni a început cu proteste în piețele din România unde halele au fost închise, conform noilor norme anti-Covid adoptate de guvern. Comercianții s-au declarat revoltați de faptul că piețele au fost închise, însă supermarketurile pot funcționa în continuare. În unele pieţe, administrația a găsit soluții ca vânzătorii să-și vândă marfa, în special în parcări, însă oamenii sunt nemulțumiți pentru că vor fi nevoiţi să îndure frigul cât e ziue de lungă.

Piața Crângași din Capitală a devenit, luni dimineață, scena disperării, după ce peste o sută de comercianți s-au certat cu administrația pieței, care a închis spațiul comercial, din ordinul Guvernului.

Piețarii se plâng că, dacă nu-și vor mai putea vinde legumele şi fructele, vor ajunge pe drumuri și vor „muri de foame”. Fructele și legumele se vor strica dacă vor fi vândute în frig, în condiții de iarnă, iar oamenii se vor îmbolnăvi și vor ajunge la spital, se plâng aceștia. Cei care vând mezeluri nu vor putea să facă asta în spațiu deschis, deoarece ar încălca normele legale și sanitare. Poliția a venit la fața locului să calmeze spiritele încinse de decizia guvernului de a închide piețele din spațiile închise.

Disperarea oamenilor

Într-o piață din Constanța, de exemplu, primăria a decis să desprindă termopanele halei.
”Tot nu e bine, că va fi foarte frig și îngheață marfa, plus că trebuie păzită noaptea”. ”Hoții… rușine… Vrem să muncim, huuu!”, au strigat oamenii.

În Piața Centrală din Piatra Neamț, s-au strâns luni dimineața câteva zeci de comercianți, care au cerut ca piața să funcționeze în continuare în interior, pentru că au fost respectate măsurile de siguranță până acum. Ei au cerut să vină primarul în piață, relatează Mesagerul de Neamț.

Zeci de comercianţi din Piața Cetate, din Oradea, au început ziua cu proteste. Cer deschiderea piețelor acoperite și spun că pot asigura respectarea strictă a tuturor regulilor sanitare. În Galați protestul s-a ținut în fața Prefecturii, unde a fost chemat și un echipaj de jandarmi ca lucrurile să nu degenereze.

«E oribil, frig, e de strigat la cer»

În Timișoara, de exemplu, autoritățile locale au decis să transforme căsuțele pe care le foloseau la Târgul de Crăciun în tarabe pentru producătorii care vând lactate și carne.
Nu toți au primit însă cu bine această soluție de compromis. “Ni-i frig. Frig, alea-s condiții? Hai să fim… când în hală ai avut vitrină, căldură și era bine. Așa-s țăranii, bătuți de soartă”, a spus o femeie.
Și pentru cea mai mare piață de legume din Timișoara, închisă și ea, s-a găsit o soluție: administrația a decis să închidă o stradă, astfel încât zecile de producători să vândă în aer liber.

”E oribil, frig, e de strigat la cer”. ”Este bătaie de joc, nu altceva. Muncim tot anul și nu avem unde să ne vindem marfa”, au spus supăraţi comercianţii.

Câteva zeci de persoane au protestat, luni dimineaţă, în faţa sediului Instituţiei Prefectului Argeş din Piteşti, faţă de măsura închiderii unor pieţe agroalimentare. Oamenii strânşi în Piaţa Vasile Milea au cerut să discute cu autorităţile, dar jandarmii le-au cerut să se îndepărteze, comunicându-le protestatarilor că deja reprezentanţi ai lor au fost primiţi de prefect. Unii protestatari s-au declarat nemulţumiţi de situaţie, afirmând că ei nu au desemnat niciun reprezentant şi că doresc să-şi susţină personal cauza.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român de 45 de ani, spulberat de o mașină în Calabria. A fost aruncat 10 metri în aer

Român de 28 de ani, ucis de un copac în timp ce lucra la pădure în Liguria