Sâmbătă, 22 ianuarie, PDL Italia (aripa Brînză) şi-a desemnat la Carugate (Milano) noua conducere, în prezenţa preşedintelui PDL Diaspora, deputatul William Brînză. Ion Săvoiu a fost ales preşedintele organizaţiei pe Italia şi au fost aleşi doi prim-vicepreşedinţi: Stefan Stănăşel şi Lavinia Năstase. La alegeri nu au participat toate filialele, printre cele absente numărându-se şi cea de la Padova, condusă de Dumitru Ilinca, care contestă deciziile luate la Carugate. Reamintim că Dumitru Ilinca (din aripa senatorului Badea) se condideră în continuare şef la PDL Italia, nerecunoscând şedinţa în care a fost destituit.
Pe 22 ianuarie, Lavinia Năstase a fost confirmată în funcţia de preşedintă a filialei PDL de la Roma, poziţie în care fusese aleasă cu o săptămână înainte, pe 16 ianuarie. În aceeaşi zi, la Fonte Nuova, lângă Roma, a avut loc o altă şedinţă a PDL Italia, la care au participat senatorul Viorel Badea, alături de Dumitru Ilinca.
Am încercat să aflăm mai multe detalii despre noua conducere Pdl – Roma, direct de la Lavinia Năstase: „Şedinţa de la Roma a fost organizată în centrul capitalei, la hotelul Paix Elvetia, şi au participat membri şi simpatizanţi ai PDL. Condiţia pentru a participa la şedinţă a fost ca toţi participanţii să demonstreze că au un cod fiscal italian şi reşedinţa în Italia. Astfel, au fost organizate noi alegeri, întrucât organizaţiile teritoriale PDL Italia a fost dizolvate pe 16 decembrie la Bucureşti, într-o şedinta a biroului permanent judeţean Diaspora.
Conform statutului, toate filialele au fost, prin urmare, dizolvate. La întâlnirea de la Roma am numit şi delegaţii pentru şedinţa de pe 22 ianuarie, de la Milano, în care a fost aleasă noua conducere”. Lavinia Năstase este şi membră în conducerea PDL Diaspora. Obiectivul ei este să refacă organizaţia partidului, filiala Roma: „Vreau să fie alături de mine membri PDL vechi, dacă este posibil, înca din ţară. Am vrea să-i promovăm pe cei cu studii superioare, în România sau Italia, pe liderii de opinie şi preşedinţii de asociaţii”.
Primul gest simbolic pe care l-a făcut, după ce a fost aleasă în fruntea organizaţiei, a fost să depună o plângere la Poliţia capitalei, cerând ştergerea unor mesaje contra preşedintelui Traian Băsescu de pe unele ziduri din faţa gării Termini. „Am făcut un denunţ la poliţie, secţia Trevi, unde am cerut să fie imediat şterse mesajele la adresa preşedintelui României. Apoi am cerut să fiu primită în audienţă la Primăria Romei. În Campidoglio am vorbit cu unul din consilieri, şi i-am explicat că italienii sunt primiţi cu braţele deschise în România, iar primarul Gianni Alemanno a fost invitat la inaugurarea unei pieţe, „Piaţa Roma”, la Bucureşti. Deci i-am arătat că cele două slogane jignitoare pot aduce daune de imagine ţării noastre. Îmi pare rău că nimeni până acum nu s-a sesizat pentru ştergerea lor”. În urma denunţului înaintat de Lavinia Năstase, mesajele de la Termini au fost acoperite cu vopsea.
Lavinia Năstase este şi cea care a susţinut înfiinţarea a patru organizaţii locale PDL în Sicilia, filiale care nu au fost recunoscute de către participanţii la şedinţa PDL de la Fonte Nuova, fiind considerate „nestatutare şi abuzive”. „Organizaţiile de la Caltanisetta, Siracusa, Catania şi Giarre sunt perfect statutare, pentru că la înfiinţare a fost prezent un parlamentar PDL, şi anume preşedintele PDL Diaspora, William Brînză”.
În sfârşit, în legătură cu propunerea de lege privind votul prin corespondenţă, ne declară: „Sunt împotriva votului prin corespondenţă, pentru că ar fi excluşi de la vot românii care locuiesc în Italia, dar nu şi-au făcut încă reşedinţa. Cel mai bine ar fi ca să voteze chiar cei care au buletin românesc. Din păcate, românii nu sunt bine informaţi în legătură cu drepturile lor electorale. Oricum înainte de a vorbi despre votul prin corespondenţă, ar trebui făcut un recensământ al tuturor românilor din diaspora”.
Miruna Căjvăneanu