“Până și cei mai demagogi dintre membrii guvernului au spus că ius soli nu este în programul executivului. Guvernul a confirmat norma actuală care impune împlinirea vârstei de 18 ani pentru solicitarea cetățeniei de către cei care s-au născut în Italia din părinți străini”, a declarat Maurizio Gasparri, vicepreședinte al Senatului (Pdl).
“Este vorba – adaugă – numai de evitarea unor proceduri greoaie când se ajunge la 18 ani. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Practic se face mai puțin dificil ceea ce astăzi este deja o normă în vigoare. O schimbare limitată și care nu introduce niciun ius soli”. “De altfel – încheie – confruntarea nu va putea să nu țină cont de faptul că cetățenia este o alegere subordonată împărtășirii unor norme, valori și identități. Nu este o pură chestiune administrativă”.
Raffaele Bonanni: “Reforma cetățeniei și drept de vot”
Sindicatul Cisl dorește să se atingă un “obiectiv istoric” de reformare a cetățeniei pentru generațiile secunde și de drept de vot administrativ pentru imigranț, a afirmat pe 12 iunie secretarul general Raffaele Bona – nni, deschizând la Roma al XVII-lea Congres Federal al sindicatului. “Ei au nevoie să fie protejați, pentru că sunt o bogăție pentru țara noastră”, a explicat Bonanni. “A venit vremea să se acorde și dreptul de cetă țenie italiană tuturor acestor tineri născuți și crescuți în Italia de familii de imigranți rezidente în mod stabil. La fel dreptul de vot administrativ”.
“Vom continua să ne luptăm – a asigurat liderul Cisl – pentru acest obiectiv istoric, împreună cu Federațiile noastre, cu ANOLF (asociația dedicată imigranților și generațiilor secunde n.r.), cu organismele noastre care sunt pentru imigranți și familii o experiență exemplară de integrare pe planul organizativ, protecțiilor contractuale, inițiativei sociale”.