Astăzi, 30 octombrie 2020 se împlinesc cinci ani de la tragedia care a îndoliat zeci de familii şi a îndurerat o țară întreagă.
Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care trebuia să schimbe România din temelii. 64 dintre tinerii din Club nu au supraviețuit flăcărilor și substanțelor nocive inhalate. Unul și-a pus capăt zilelor. Mulți alții au rămas cu semne pe viață: supraviețuitori, părinți, frați, surori, medici, polițiști, asistene, prieteni, pompieri.
În schimb, România a rămas la fel: cu aceleaşi legi proaste, aceiaşi decidenţi politici, acelaşi sistem sanitar care își dovedește limitele și în actuala pandemie.
“Avem tot ce ne trebuie”
Pe 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv, la un concert de rock a izbucnit un incendiu, care a ucis zeci de tineri și a mutilat pe viață alte câteva zeci. Ulterior, după ce răniții au ajuns în spitale, au murit alte câteva zeci dintre ei, din cauza infecțiilor cu bacteriile nosocomiale, dar și din cauza lipsei de echipamente medicale – un număr dublu de victime față de cei care au murit pe loc, la Colectiv.
Unii supraviețuitori au avut norocul să fie trimiși în spitalele din străinătate, însă statul, prin Guvernul și miniștrii de atunci, a permis acest lucru abia după câteva zile, când era prea târziu pentru unii.
“Avem tot ce ne trebuie”, spunea ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, imediat după tragedie.
Sunt două scene ale morții – clubul fără autorizații și spitalele – unde 64 de tineri au murit în chinuri, strigând după ajutor sau de durere, care au rămas neschimbate și acum, după 5 ani, ca un fel de bătaie de joc a societății, de la politicieni până la electorat.
Niciun vinovat după cinci ani
Ce a decis justiţia? Aproape nimic. Procesul a început abia după un an, iar apoi, timp de încă un an, judecătorul a tras de timp, invocând tot felul de proceduri și amânări, până când s-a spălat pe mâni definitiv, cerând pensionarea. Acum, după 5 ani, avem doar o decizie în primă instanță, mult prea blândă, după cum spun rudelor celor care au pierit din cauza incendiului.
Sistemul sanitar, la pământ
Infecțiile nosocomiale sunt tot acolo. Nepăsarea și indolența managerilor de spitale sunt în continuare prezente. Președintele României s-a declarat uimit, acum câteva zile, să afle din presă faptul că spitalele din România au raportat zero decese din cauza infecțiilor cu nosocomiale, chiar în această perioadă dificilă a pandemiei de Covid-19, când sistemul medical este suprasolicitat.
Mai exact, Direcţiile de Sănătate Publică nu au raportat nici un caz de infecţie asociată asistenţei medicale la pacienți diagnosticați cu Covid-19. De asemenea, autorităţile spun că nu a fost niciun caz de infecţie nosocomială la decesele COVID-19. Această statistică este imposibilă.
Cât despre paturile de spital pentru marii arși, după cinci ani de la incendiul din clubul Colectiv, România are în continuare locuri insuficiente pentru tratarea lor. Niciunul din centrele regionale promise de autorități din 2015, după Colectiv, nu este gata.
Iar dacă se va mai întâmpla vreo nenorocire, vom căuta salvarea tot la spitalele din străinătate, ca acum 5 ani, conform Ştirilor Pro TV.
Aceiaşi decidenţi politici
Actorii politici sunt cam aceiași. Decidenții sunt cam aceiași. Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, se luptă pentru a prinde un loc în Parlament. Minsitrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, este anchetat de DNA dar în cu totul alt dosar, Piedone, primar al sectorului în care se afla clubul, a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, şi a câştigat la ultimele alegeri locale, un alt mandat de primar. În sectorul 5 de această dată.
Legile permit în continuare funcționarea cluburilor, barurilor sau a restaurantelor în clădiri fără avize de securitate la incendiu.
Cinci ani… degeaba
La 5 ani de la tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni, nimeni nu a fost tras la răspundere, nici până astăzi. Unul dintre supravieţuitori şi-a pus capăt zilelor, doborât de durere pentru că iubita lui şi prietenii au murit în incendiul din club, astfel că numărul vieților pierdute a ajuns 65.
În acest timp, unii dintre răniţi încă se tratează şi fac terapie pentru arsurile grave pe care le-au suferit pe 30 octombrie 2015, iar părinții își plâng în fiecare zi copiii morți.
„Dacă ne uităm în centrul vechi funcționează tot felul de cluburi. Acum sunt închise din cauza pandemiei. Dar dacă nu era pandemia ar fi funcționat. Aceste cluburi nu sunt făcute pentru așa ceva. Sunt restaurante care au o singură ieșire și aceea pe trepte cu o singură ușă. Oricând se poate repeta și va fi mai rău. Oamenii nu se mai pot evacua. Unii nu au autorizație ISU și așteaptă să o obțină de câțiva ani de zile. Colectiv se poate repeta oricând”, spune Florian Eniță, cel care a coordonat cercetarea la fața locului în tragedia de la Colectiv.