Criza afectează și intreprinzătorii străini, care până acum au demonstrat că știu să depășească valul de recesiune. În 2012 numărul firmelor individuale cu patroni străini s-a diminuat cu 6,7% față de 2011, adică 16.708 unități, dar această cifră nu anulează o creștere care, în anii crizei, a fost impresionantă. Este ceea ce reiese din raportul anual privind întreprinzătorii străini din Italia, elaborat de Centrul de Studii al Cna (Confederazione Nazionale dell’Artigianato e della Piccola e Media Impresa) și prezentat pe 4 iunie la Roma, în prezența ministrului pentru Integrare, Cecile Kyenge, a ministrului adjunct al Muncii, Cecilia Guerra și a secretarului general al Cna, Silvio Silvestrini.
“Țara noastră are nevoie să se deschidă, să se contamineze și noi credem că lumea afacerilor reprezintă un factor important de includere și integrare socială”, a spus Silvestrini. La finalul lui 2012, numărul întreprinzătorilor imigranți din Italia era în termeni absoluți de 232.668, cu o creștere cumulată de 39,7% din 2007 (65.519 de unități). Dintre țările de proveniență ies în evidență România, Maroc și China; în afara podiumului, urmează Albania. Numai aceste patru naționalități reprezintă originea a mai mult de jumătate (56,8%) dintre firmele individuale conduse de străini.
Sectoarele cele mai preferate de întreprinzătorii sosiți în Italia sunt construcțiile și comerțul. Domenii, însă, greu încercate de criză, cu pierderi în numărul de firme individuale cu patroni străini de 8,8% în comerț (-7.829), de 4,2% în construcții (-3.766), de 10,6% în domeniul restaurantelor (-1.018) și de 16,1% în serviciile adresate persoanelor (-635).
Număr în creștere
“Datele privind scăderea numărului de firme conduse de străini se înregistrează cu referire la firmele individuale. Dar dacă ne uităm la datele Unioncamere, care sunt cifre totale, tabloul e diferit: din 2007 până astăzi, prezența de firme conduse de imigranți este în creștere și se consolidează”, a subliniat ministrul adjunct al Muncii și Politicilor Sociale, Maria Cecilia Guerra, potrivit căruia este necesar să se sprijine firmele străinilor.
“Cred – a explicat Guerra – că dificultățile cu care se confruntă toate firmele trebuie înfruntate cu instrumente generale, dar în ce privește firmele imigranților există două aspecte asupra cărora trebuie intervenit: primul este reprezentat de bunele practici prezentate astăzi, prin intermediul asociațiilor de profil. Cna a făcut o muncă importantă pentru a susține aceste firme, permițând accesul la cunoașterea normelor, lucru care într-o țară cu birocrație ridicată nu este unul banal”.
“Întreprinzătorii imigranți au o viziune a viitorului și un optimism care face bine țării noastre și care ar putea constitui un imbold – a adăugat Silvestrini – aceste persoane au ales Italia, și-au adus familiile, fiii lor și în fond să facă afaceri este un act de încredere acordată țării care îi găzduiește”.
“Este important să se cunoască datele firmelor gestionate de străini și pentru a programa politici de dezvoltare și refacere economică a țării – a spus ministrul Kyenge -. și este necesar să se țină cont și de contribuția pe care o pot aduce acești lucrători pentru recuperarea economică a Italiei”.
Potrivit ministrului “capacitatea de a face afaceri a multor persoane de origine străină le dă posibilitatea de a crea o rețea, prin intermediul familiilor, cunoștințelor și în interiorul țesutului italian. Pe lângă aceasta, posibilitatea de a vorbi diferite limbi și faptul de a avea un bagaj cultural al unei alte țări, valorizează mai mult firmele lor și poate ajuta și la ducerea unor produse în afara granițelor Italiei”.