in

E oficial: primul clan mafiot românesc din Italia se numeşte „Brigada”, 17 arestări la Torino

Dacă până acum, despre români se spunea că nu comit mari infracţiuni, ci se limitează la mici furtişaguri şi violenţă contra persoanelor, asistăm la un salt de calitate.

Ancheta este coordonată de procurorul Sandro Ausiello, şeful Direcţiei Districtuale Antimafia din Torino, împreună cu adjuncţii Paolo Toso şi Monica Abbatecola.

„Este pentru prima dată în Italia când este acuzată de asociere de tip mafiot o organizaţie de cetăţeni străini care operează pe teritoriul naţional”, a subliniat procurorul şef din Torino, Gian Carlo Caselli, într-o conferinţă de presă, lăudându-i pe colegii români, a căror colaborare a fost decisivă.

Astăzi, 20 iunie, Poliţia din Torino, în colaborare cu autorităţile din România, a pus în aplicare 17 mandate de arestare pe numele membrilor mafiei româneşti numită „Brigada”. Este vorba de o organizaţie criminală formată numai din români care gestiona activităţi de prostituţie, trafic de droguri, extorcări de fonduri şi răpiri în scop de extorcare, spălare de bani, tăinuire, falsificare de carduri, contrabandă de ţigări.

În câţiva ani „Brigada” a învins organizaţiile criminale albaneze care aveau aceleaşi interese ilicite. Gruparea are aproape monopol la Torino şi în provincie în privinţa serviciului de siguranţă la discoteci şi are în proprietate, pe diverse nume, numeroase localuri.

Între arestaţi se află şi un periculos fugar, căutat de opt ani de autorităţile italiene pentru o condamnare de 10 ani pentru viol şi exploatarea prostituţiei.

Organizaţia avea ritualuri similare celei din mafia italiană. Ierarhia folosea nume din jargonul paramilitar: brigada, generali, săgeţi, sclavi. Vârsta medie a „generalilor” este de 30 de ani.

Şeful organizaţiei, „il padrino”, se numeşte Viorel Oarză, 36 de ani, fost boxer de performanţă. El conducea activităţile direct din închisoarea „Delle Vallette” din Torino, unde se află din 2011 pentru tentativă de omor. Oarză, la fel ca toţi membrii clanului, are tatuat pe corp o cruce mare de culoare roşie.

Magistraţii suspectează faptul că cineva i-a furnizat lui Oarză un telefon pentru a comunica direct cu oamenii săi. Ar fi vorba de o soră voluntară, potrivit ordinanţei mandatului de peste 600 de pagini, care l-a ajutat să menţină controlul asupra „Brigăzii”, permiţându-i să folosească celularul său în timp ce se afla la bucătăria închisorii „Vallette”.

Adjunctul lui, Eugen Păun, zis Coco, aflat în libertate, era cel care punea în aplicare ordinele. Coco primea ordinele prin intermediul soţiei lui Oarză, care mergea la vorbitor să-şi vadă soţul.

Eugen Păun, alias Coco, a scăpat ca prin minune anul trecut dintr-o ambuscadă cu focuri de armă organizată de o bandă concurentă de albanezi. Localul său nocturn, Zimbrul, a fost sechestrat, alături de un alt local şi de 14 maşini, bunuri pe care investigatorii le consideră achiziţionate cu bani rezultaţi din activităţi ilicite.

De la acea ambuscadă a plecat ancheta.

Oarză este un cunoscut interlop din Iaşi. El este vărul lui Cătălin Costea, zis Băcăuanu. Oarză a fost implicat în martie 2009 în scandalul dintre Băcăuanu şi membrii clanului Corduneanu, din clubul ieşean Hypnotic. Soţia lui Oarză, Alina Ursache a avut şi ea probleme cu legea. În 2011, Alina Ursache, ieşeancă de 34 de ani, a fost acuzată că ar fi pus bazele unei reţele care se ocupa în Italia cu fraudarea bancomatelor prin utilizarea de carduri clonate, dar şi de trafic de persoane.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Evenimente culturale românești la Rivoli şi Piossasco

I-a înfruntat pe polițiști cu pieptul gol și o ranga în mână