in

Geani Rău, sindicalist Filca Cisl Treviso: ”Criza i-a făcut pe mulți să se sinucidă”

Geani Rău, 40 de ani, este sindicalist de 5 ani la Filca Cisl din Belluno Treviso, în Veneto. Spune că în zona Treviso protestele au devenit tragice. “Mulți au decis să se sinucidă. Suntem pe primul loc în Italia la sinuciderile de întreprinzători. Au fost și câteva cazuri de muncitori care și-au luat viața. Rămăseseră fără muncă, au terminat perioada de șomaj, nu aveau cu ce plăti ratele și au cedat în fața disperării.”, spune Geani Rău.

Situația este la fel ca în toată Italia, lipsesc locurile de muncă, banii, plățile întârzie. Mulți români au terminat deja cele opt luni de șomaj la care aveau dreptul (pentru cei până în 50 de ani). “Și acum nu știu încotro să o ia. O parte dintre ei pleacă în Anglia, Irlanda, Germania, unde se mai găsește de muncă. Alții se întorc acasă, duc familiile acasă, și unii se întorc. Unii și-au luat casă aici, și pentru că nu au avut cu ce să mai plătească ratele, s-au dus la bancă și au lăsat cheile. Asta după ce au încercat să le vândă prin agenții.

Mesajul sindicaliștilor români din Italia

Nu se vinde nimic, suntem într-un teritoriu cu 40% din construcțiile noi nevândute.” Geani dă exemplu localității unde locuiește: “Stau la Oderzo, lângă Treviso. 20.000 de locuitori, dintre care 1.200 români. Aici sunt 1.200 de apartamente noi nevândute. Nu reușesc să le vândă.” Ce fac cei care se întorc în România? Mulți au muncit aici și și-au făcut în țară ceva, o căsuță, un apartament, și se întorc, lasă familiile, apoi se întorc aici, dar singuri.”

Ce dimensiune are criza? Pe câți români afectează? “În zona noastră sunt 50-60.000 de străini afectați de criză. Dacă ținem cont că jumătate dintre străini sunt români, putem estima câți români au probleme. Suntem prima comunitate la Treviso și prima în Veneto.”

Pe 22 iunie, Geani va fi la Roma, pentru a manifesta alături de delegați sindicali din toată Italia.

[email protected], tel. 338 5364980

 

Leontin Vlass, Sindacato Immigrati: „Cei care lucrează la negru sunt victime sigure”

Vasile Baciu, sindicalistul din Padova: ”Mulți devin patroni pentru a avea de muncă”

Valentin Sînzianu, CGIL Viterbo: ”Românii se plâng de “țepele” de la patroni”

Radu Nicolae, sindicalist la Piacenza: ”Românii sunt mai răi decat italienii când e vorba de plată”

Giani Mărcușanu: “În Sardinia nu se mai găsește de muncă”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Primăria leghistă din Mortara declară război lucrătorilor români

Festivalul ”TeatROmania-emersioni sceniche” la Accademia di Romania din Roma