Drama părinţilor români care au copii cu probleme de sănătate este fără sfârşit. Sute de micuţi se sting în fiecare an aşteptând să le vină rândul la tratamente sau pe masa de operaţie.
„30 de copii au murit aşteptând pe o listă şi ne-am uitat la ei pentru că nu am putut să le facem nimic. Nu am putut să îi internăm să îi tratăm”, este strigătul de ajutor al medicului Cătălin Cîrstoveanu, doctorul care zi de zi încearcă să vină în ajutorul nou-născuţilor cu probleme grave de sănătate din România.
Cătălin Cîrstoveanu este şeful secţiei ATI nou născuţi Marie Curie, unde ajung cazurile cele mai grave din ţară, iar asta face de multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Din păcate 30 de copii s-au stins în ultimul an aşteptând să prindă un loc în secţia lui Cătălin Carstoveanu.
Medicul spune că secţia pe care o conduce are 110 % grad de ocupare. Banii sunt marea problemă.
„Când spunem că nu mai avem bani, ne așteptăm la o reacție. Spunem foarte clar: de o lună și jumătate am rămas fără bani. La noi banii înseamnă sute de mii de RON. Am spus la începutul anului că avem nevoie de 2,5 milioane de lei. Am primit 1,3 milioane plus încă 100.000. Și am spus: astea trei luni până în decembrie, suntem morți”, atrage atenţia medicul, care adaugă că nu este o situație singulară cea de la Marie Curie, ci în întreaga țară se întâmplă.
«O să construim singuri, asta o să facem»
Medicul a mai spus că au fost mai multe situații în care spitalul a cumpărat ”pe caiet” tratamente și echipamente care le puteau salva viețile copiilor: ”O să construim singuri, asta o să facem”, a mai spus Cîrstoveanu care le-a mulțumit celor 300.000 de persoane care donează 2 euro lunar, bani cu care instituția își asigură cele necesare.
Doctorul Cîrstoveanu este recunoscut pentru că de-a lungul timpului a creat campanii şi a strâns fonduri pentru spitalul în care lucrează. Din donaţii a reuşit să extindă şi să modernizeze secţia de ATI şi să înfiinţeze una de cardio-chirurgie.
125 de copii cu inimi bolnave au fost operaţi de la începutul anului şi până acum la Marie Curie de echipa spitalului ori împreună cu doctori veniţi din Italia. Cazurile cele mai severe însă trebuie trimise în străinătate, aşa că doctorul Cătălin Cîrstoveanu este cel care se urcă în avion cu bebeluşii.
Fondurile private, singura soluţie
După ce medicul a atras public atenţia că nu mai are bani pentru tratamentul copiilor, ministrul Sănătăţii a trimis la spital inspecţia de stat şi corpul de control.
„Credeți că e prima oară când vin controale? Un control poate să-ți arate ce se întâmplă, dar dacă e doar un control, nu schimbi nimic”, a reacționat medicul Cîrstoveanu. Noi o să ne vedem de treabă în continuare, a asigurat medicul, cel care se implică acum şi în construirea unei noi aripi de spital la Marie Curie din fonduri private. Medicul a explicat că tocmai lipsa de reacție, birocrația și încetineala autorităților l-au împins spre un astfel de demers.
Dacă eşti în România, poți sprijini proiectul trimițând un SMS cu textul BINE la 8844.
De asemenea, extinderea secţiei pentru bebeluşii cu probleme grave poate fi sprijinită şi de românii din străinătate prin donaţii în conturile Asociaţiei Inima Copiilor, cu menţiunea: Pentru campania „BINE”
RON: RO96 BUCU 0463 3385 2511 RO01
EUR: RO53 BUCU 0463 3385 2511 EU01
CHF: RO74 BUCU 1111 2100 7905 0CHF
Alpha Bank – Sucursala Dorobanti
SWIFT Code: BUCUROBU Beneficiar: Asociaţia Inima Copiilor