in

Rieti, cetățenie onorifică pentru copiii străini. Kyenge: “Această țară vă aparține”

“În multe orașe italiene se desfășoară inițiative pentru conferirea cetățeniei de onoare la mii de copii și tineri de origine străină. Nu pot decât să salut cu bucurie această inițiativă a dumneavoastră și a multe primării din întreaga țară”. Este un fragment din scrisoarea pe care ministrul pentru Integrare, Cecile Kyenge, a trimis-o primarului din Rieti, Simone Petrangeli în care salută cu mare interes decizia Primăriei de a conferi, pe baza principiului ius soli, cetățenia de onoare la 250 de copii, născuți în Italia din părinți străini.

În scrisoare ministrul clarifică: «Pe documentele acestor tineri care vor deveni cives ad honorem nu va fi încă scris “naționalitate italiană”, nici nu se vor putea bucura de drepturile care revin cetățenilor, deși cresc pe aceste meleaguri, învață aici, deși vorbesc limba lui Dante și respiră aerul italian. Totuși – adaugă Kyenge – acest act simbolic este modul prin care Primăriile, care sunt instituțiile cele mai apropiate de populație, doresc să le spună generațiilor secunde: “Suntem fericiți că voi sunteți aici. Voi aparțineți acestei comunități și această țară vă aparține”.»

În cadrul unui seminar Cgil desfășurat la Firenze, Kyenge a revenit asupra subiectului: “Italia nu mai este Italia de acum 30 de ani. Atunci erau un milion de persoane de origine străină și circa 26.000 de minori – a continuat Kyenge – acum sunt un milion de minori care așteaptă cetățenia și 650.000 dintre aceștia s-au născut pe teritoriul italian. Cetățeniile de onoare au o puternică valoare simbolică și de sensibilizare legislația italiană este în această privință printre cele mai severe: cei care se nasc aici primesc cetățenia numai la împlinirea vârstei de 18 ani”.

Nona Evghenie o laudă pe Cecilia Kyenge, noul ministru al integrării

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român din Italia va urca pe cel mai înalt vârf al Americii de Nord

Mesajul sindicaliștilor români din Italia