in

Reforma Constituției la foc automat. La toamnă ieșim la vot

Procesul de revizuire a Constituției României, condus de liberalul Crin Antonescu, președintele Comisiei parlamentare pentru Modificarea Legii Fundamentale, se află în plină desfășurare. Procedura de revizuire va fi finalizată în toamna acestui an, printr-un referendum la nivel național care va fi validat sau nu de români.

Comisia condusă de co-președintele Uniunii Social-Liberale a adoptat deja mai multe amendamente care au stârnit controverse și chiar proteste din partea societății civile.

La capitolul noutăți, o măsură controversată este reprezentată de reintroducerea stemei pe drapel, măsură care amintește de stema comunistă a Republicii Socialiste România. Decuparea steagului în mijloc a fost timp de 23 de ani un simbol al luptei pentru libertate și anticomunism.

O altă propunere care a stârnit polemici a fost măsura ca o comisie parlamentară să poată convoca pe orice cetățean pentru audieri. Măsura îi vizează în special pe magistrați, care spun că, dacă amendamentul va fi votat în plenul Parlamentului, va fi încălcată grav separația puterilor statului.

Mandatul prezidenţial ar putea fi redus la 4 ani. Un amendament în acest sens a fost adoptat luni, 10 iunie, de Comisia de revizuire a Constituţiei. În prezent, mandatul prezidenţial este de 5 ani. Comisia a mai adoptat un amendament potrivit căruia preşedintele va purta titulatura de „şef al statului”.

USL a agreat ca noua Constituţie să clarifice raporturile dintre preşedinte, pe de o parte, şi Guvern şi Parlament, pe de altă parte, în sensul în care şeful statului să nu mai poată refuza un ministru propus de premier, la remaniere, a precizat liderul PNL Crin Antonescu.

Măsură antitraseism

USL a anunțat că principiul potrivit căruia parlamentarul care îşi schimbă partidul şi se înscrie în alt partid să-şi piardă mandatul va fi trecut în noua Constituţie, astfel încât acesta să fie valabil indiferent de sistemul electoral adoptat.

Întrebat cum se va reglementa pierderea mandatului unui parlamentar care migrează, dacă se merge pe sistem electoral de listă, care nu instituie posibilitatea organizării unui referendum la nivel local, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că se va institui în noua Constituţie o măsură prohibitivă în acest sens.

„Formula asupra căreia eventual vom reveni printr-un vot nu e tocmai, din acest motiv, cea care prevedea un referendum sau un re-call, ci va fi aceea a unei măsuri prohibitive, în sensul pierderii automate a mandatului în momentul în care un parlamentar intrat pe listele sau sub sigla unui partid, indiferent de sistemul electoral, părăseşte acel partid”, a precizat Antonescu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus că prevederea constituţională referitoare la traseism în cazul parlamentatrilor va fi similară situaţiei actuale a primarilor.

„Va fi ca la primari. Nu vom acoperi situaţia pe care am avut-o cu unii primari care rămân în partid şi fac opoziţie internă. Dacă găsim în cursul acestei săptămâni o soluţie şi pentru această ultimă parte, ar fi excelent. Deocamdată, însă, votăm – şi e foarte bine să avem în Constituţie – principiul că parlamentarul care-şi schimbă partidul şi se înscrie în alt partid îşi pierde mandatul”, a spus Ponta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aterizare de urgență la Fiumicino, a unei curse WizzAir, București-Roma. Trei răniți în stare de șoc

Colaborare exemplară între asociaţiile româneşti din Europa, în cadrul unui proiect LARG – Niedersachsen