Procuratura din Agrigento a deschis o anchetă cu privire la zecile de români din Canicatti care s-au plâns că sunt oprimați de un așa-numit „caporal”, un intermediar de forță de muncă la negru. Potrivit publicației Canicatti Web Notizie, ancheta Procuraturii din Agrigento a fost demarată în urma unui denunț foarte precis: la Canicatti este un român care extorchează bani de la conaționalii săi care lucrează pe câmp la periferia orașului.
Un denunț, făcut cu câteva săptămâni în urmă de câțiva conaționali sătui să fie oprimați și care s-au adresat forțelor de ordine. A început ancheta pentru prinderea celui care cere ca la sfârșitul zilei de lucru să-i fie cedați 10 euro de persoană de la cei care sunt angajați în această perioadă la recolta Uva Italia sau la alte ferme agricole din provincia Agrigento.
Semnatarii denunțurilor au povestit episoade ale acestei activități ilegale de caporalat care este pusă în practică de acest conațional al lor, indicându-i și numele. În particular, potrivit afirmațiilor victimelor, bărbatul în fiecare dimineață se prezintă cu furgonetele sale în piazza San Diego pentru a recruta circa 70 de muncitori de plasat la fermele agricole care operează în oraș și în alte localități periferice. Apoi, la sfârșitul zilei și după ce aceștia și-au încheiat orele de muncă grea pe câmp pentru 30 de euro, le pretinde 10 euro de fiecare.
Astfel, el s-ar alege cu câștiguri zilnice înalte, în timp ce lucrătorilor nu le-ar rămâne altceva decât sărăcie după o zi de trudă pe câmp. O activitate pe care bărbatul o practică din august până în noiembrie (perioadă de recoltare a strugurilor) dispărând și reapărând la Canicatti anul succesiv tot în aceeași perioadă. Pe lângă aceasta, semnatarii plângerii le indică forțelor de ordine și vehiculele, două furgonete cu care bărbatul ar transporta muncitori în acest cerc de caporalat pus în practică pe câmpiile agrigentine. Multe persoane, au declarat cei care au avut forța să denunțe acest sistem ilegal, nu vorbesc de teamă să nu-și piardă locul de muncă.
Cei care se revoltă, de fapt, a doua zi sunt trimiși acasă sau sunt rupți în bătaie. O situație care ar continua din 2008 și pe care nimeni nu a știut niciodată să o stârpească. Pentru a se asigura că totul merge cum trebuie, bărbatul ar trimite împreună cu grupurile de muncitori și câțiva frați de-ai săi cu singura sarcină de a avea grijă ca totul să se desfășoare cum trebuie.
În această poveste diferiți întreprinzători agricoli ar fi și complici, pentru că deși cunosc situația, nu au denunțat niciodată nimic fiind conștienți că prin acest sistem forța de muncă este plătită la preț net inferior. După depunerea plângerii, în oraș au început controalele.