in

Un medic dezvăluie probleme în alocarea medicamentului esenţial în tratarea cazurilor grave de COVID-19: «1.900 de români nu l-au primit»

Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă afirmă că în România nu există transparenţă cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, esenţial în tratarea cazurilor foarte grave de COVID-19. Şerban Bubenek spune că din cei 4.400 de pacienţi care au ajuns la secţiile de terapie intensivă, 1.900 nu au primit acest medicament. Medicul spune însă că nu există date cu privire la câţi dintre aceştia au murit din cauza coronavirusului.

„Problema nu este că România nu a depus eforturi, problema este că nu am fost suficient de transparenţi, nici eu, personal, nu ştiu cum se alocă acest medicament, cum ajunge, de fapt, în spitale şi pentru că există o gamă mai largă, astăzi, de pacienţi care au nevoie, bineînţeles că oameni din România care ştiu carte şi ştiu să citească şi sunt pacienţi sau copiii lor sunt pacienţi sau rudele lor, au început să pună întrebări, să dea telefoane, colegi de-ai noştri ne-au semnalat acest lucru şi cred că e foarte bine să aducem în discuţie transparenţa”, a spus profesorul.

Medicamentul antiviral Remdesivir, esențial în tratamentul persoanelor cu Covid-19 în stare gravă, ar putea să devină inaccesibil în afara Statelor Unite. Compania americană care îl produce a anunțat că va comercializa acest medicament doar direct către spitalele din Statele Unite și nu prin Departamentul de Sănătate al administrației americane. Decizia vine în contextul în care compania a considerat că guvernul american a distribuit netransparent medicamentul.

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila a avertizat că, în această situație, ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm pe cont propriu. Potrivit lui Alexandru Rafila, în schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană sunt acum incluși 2.500 de pacienți. Dar, dacă vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult și mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiţie între ţări.

Medicul a ţinut să precizeze că România are două probleme majore: „Una este problema de personal, 1100 de medici anestezişti şi reanimatori în România pe care începe să îi întindem prin tot felul de spitale modulare, şi a doua veste proastă este că acest medicament România nu îl primeşte la necesităţile pe care le are. Poate că atunci populaţia, cei care neagă existenţa virusului, neagă necesitatea măsurilor simple de protecţie, ar înţelege în ce pericol se pun şi ei, în ce pericol îşi pun familiile, în ce pericol îşi pun pe cei dragi şi s-ar gândi de două ori dacă ar umbla pe stradă fără mască şi dacă s-ar duce la o petrecere cu 300 de participanţi”, a spus profesorul Bubenek, la Digi 24.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-au întors din România în Italia fără să comunice sosirea, trei români AMENDAȚI cu peste 2.000 de euro

Raed Arafat: Am putea ajunge să alegem care pacienți să trăiască și care nu, la fel ca în Italia