Până la urmă s-a ajuns la un acord. Sindicatele lucrătorilor domestici și asociațiile de angajatori au ajuns la un acord privind reînnoirea contractului colectiv de muncă domestică, care interesează peste două milioane de lucrători și lucrătoare, îngrijitori, menajere, bone și alte figuri, de cele mai multe ori persoane imigrate.
Filcams Cgil, Fisascat Cisl, Uiltucs Uil și Federcolf au semnat pe 9 aprilie la Roma cu asociațiile angajatorilor Fidaldo și Domina un proces verbal de acord care cuprinde și ultimele două puncte rămase până acum nerezolvate, devenite cruciale după aproape doi ani de tratative: creșterea minimelor retributive și protejarea maternității.
Creșterea va fi împărțită în trei rate, care vor fi aplicate la începutul lui 2014, lui 2015 și 2016, și va varia în funcție de nivelul de încadrare al lucrătorului. De exemplu, pentru lucrătorii conviețuitori care asistă copii sau bătrâni independenți și desfășoară și activități legate de alimentație și curățenie a casei (nivelul B super) este prevăzută o creștere totală de 19 euro (7+6+6).
„Creșterile prevăzute de acord – explică o notă comună a sindicatelor – merg în direcția unei recuperări a puterii de cumpărare așa cum s-a calculat prin intermediul indicilor ISTAT. Contractul național al muncii domestice prevede un mecanism de anexare anuală a retribuțiilor minime care garantează cel puțin recuperarea a 80% din inflație: așadar, obiectivul era cel de a recupera procentul de 20% drenat de la an la an”.
În ce privește protejarea maternității, acordul intervine asupra perioadei de preaviz în caz de concediere. Aceasta este dublată în cazul în care „angajatorul anunță concedierea înainte de cea de-a 31-a zi succesivă încheierii concediului de maternitate”. Înseamnă, de exemplu, că în aceste cazuri noile mame cu cel puțin cinci ani de experiență și angajate pentru cel puțin 25 de ore săptămânale vor avea dreptul la un preaviz de două luni, sau la o indemnizație egală retribuției din acea perioadă.
Printre propunerile luate în discuție de sindicate era și interzicerea concedierii timp de un an după naștere (protecție garantată tuturor celorlalte lucrătoare din Italia), dar acesta este maximul pe care l-au acordat angajatorii. Adoptarea în legislație a Convenției Internaționale OIM nr. 189 privind munca domestică demnă, pe care Italia a ratificat-o deja și care echivalează munca domestică tuturor celorlalte munci, ar putea oricum, în viitorul apropiat, să aducă nouăți în această privință.
Federația italiană a angajatorilor de lucrători domestici a informat că în noul Contract național de muncă domestică se va da „atenție maximă asistenței prestate persoanelor care nu pot fi independente. S-a gândit crearea unor corectori pentru actualul sistem care să permită o asistență completă (7 zile din 7), dând posibilitatea angajatorului să angajeze – la prețuri reduse – un alt lucrător cu prestații limitate pentru acoperirea zilelor de odihnă ale lucrătorului titular al asistenței”.
Acum că acordul există, noul contract trebuie semnat oficial. În procesul verbal semnat pe 9 aprilie părțile s-au angajat să redacteze textul definitiv până pe 31 mai, pentru a-l putea supune consultărilor în teritoriu în luna iunie și pentru a se ajunge la semnarea definitivă la sfârșitul lui iunie 2013.
„Deși suntem într-o perioadă dificilă – afirmă organizațiile sindicale – reînnoirea contractului național care interesează peste 2 milioane de lucrătoare și lucrători este un semnal important de responsabilitate a părților sociale, care sperăm să fie acceptat de viitorul guvern cu obiectivul de a valoriza tot mai mult această profesie, atât de ascunsă dar tot mai importantă într-o perioadă de reducere progresivă a asistenței sociale publice”.
Elvio Pasca