in

Mai multe drepturi pentru îngrijitoare

La începutul acestui an, guvernul italian a depus la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) ratificarea Convenţiei privind munca demnă pentru lucrătorii domestici (nr. 189 din 2011), care vrea să îmbunătăţească condiţiile pentru peste cincizeci de milioane de menajere, îngrijitori şi bone.

Italia este a patra ţară din lume, dar prima din Uniunea Europeană, care face acest pas. Ambasadorul Italiei pe lângă OIM, Laura Mirachian, s-a arătat “sigură că şi alte ţări vor face la fel”. “Această convenţie – a amintit diplomata – a extins protecţia la milioane de lucrători domestici, în mare majoritate femei şi fete. Rapida ratificare din partea Italiei demonstrează un angajament puternic al ţării noastre faţă de principiile şi valorile OIM, în special pentru conceptul fundamental de muncă demnă”.

Printre altele, Convenţia echivalează lucrătorii domestici cu toţi ceilalţi lucrători, recunoscându-le dreptul la o retribuţie minimă şi acces la siguranţă socială. Le reglementează orarul de muncă cu o zi liberă pe săptămână şi prevede că îşi pot apăra drepturile, constituind un sindicat sau având acces la tribunale şi alte mecanisme de soluţionare a litigiilor.

“Ratificarea este importantă pentru efectul pe care va trebui să-l aibă privind situaţia lucrătorilor domestici din Italia. Ne dă un impuls în plus pentru protejarea muncii” spune la Stranieriinitalia.it Raffaella Maioni, responsabil naţional Acli Colf. Prevederile Convenţiei Multe dintre principiile conţinute în Convenţie, în Italia sunt deja legi.

Care sunt atunci noutăţile? “Există în primul rând un pas înainte cultural, adică completa echivalare a muncii domestice cu celelalte munci, în timp ce astăzi, şi în Italia, nu este aşa. Aceasta – subliniază Raffaella Maioni – comportă şi consecinţ e contractuale: unde este această egalitate dacă astăzi concediul de boală al lucrătorilor domestici nu este plătit de Inps? Şi de ce, pe frontul protejării maternităţii, este recunoscută numai abţinerea obligatorie de la muncă?”

Convenţia va intra oficial în vigoare pe 5 septembrie 2013

Intervine Camusso

Munca domestică, care se plasează “la jumătatea drumului între economic şi protecţie socială”, nu poate rămâne invizibilă. Trebuie valorizată insistând pe persoane şi pe calificare, şi pentru a răspunde mai bine necesităţilor familiilor. Aceasta a spus secretarul general al Cgil, Susanna Camusso, intervenind pe 11 martie la un eveniment organizat la New York de guvernul Republicii Filipine, UN Women şi Confederaţia internaţională a sindicatelor (ITUC), cu titlul “Domestic Workers Count, Too: Ensuring Protection, Upholding Rights”.

Camusso a spus că această Convenţie a OIM privind munca demnă pentru lucrătoare şi lucrători domestici, ratificată şi de Italia, este “o piatră de hotar” pentru menajerele, îngrijitorii şi bonele din întreaga lume. Este un “instrument internaţional prin intermediul căruia îţi poţi revendica propriile drepturi”, “fundamental pentru milioane de lucrători şi lucrătoare domestice care primesc salarii mici, nu au nicio reglementare orară, nu sunt acoperiţi de niciun contract şi de nicio protecţ ie socială şi a căror vulnerabilitate îi pune sub riscul de abuzuri şi exploatare”.

“În unele ţări ale lumii – a subliniat – această Convenţie, dacă va fi ratificată, va schimba viaţa şi viitorul a multor femei şi bărbaţi, a mulţi copii şi copile, dându-le posibilitatea de a avea un viitor demn”.

“Italia – a amintit liderul celui mai mare sindicat italian – este printre puţinele ţări în care lucrătoarele domestice sunt organizate din punct de vedere sindical şi unde există un contract colectiv naţional care le protejează. De-a lungul anilor sectorul muncii domestice şi de îngrijire din Italia s-a amplificat în mod enorm, însă într-un climat de dezinteres total din partea instituţiilor şi societăţii, chiar dacă nu au lipsit bunele practici: experimentări şi proiecte la nivel local”.

Cgil estimează că există peste două milioane de lucrători domestici în Italia, inclusiv cei neregulari, în serviciul a 3,4 milioane de nuclee familiale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Germania exploatează imigranţii români”

Accidente rutiere mortale