– Prezenţa conaţionalilor noştri a crescut cu 142% în ultimii trei ani, numărul denunţurilor s-a diminuat cu 13,7%
Lazio, cu 500.000 de rezidenţi străini, este a doua regiune din Italia ca număr de imigranţi, după Lombardia. În Lazio se află 11,8% din imigraţia naţională şi prezenţa a crescut cu 10,6% faţă de 2008. Este ceea ce reiese din al şaptelea Raport al Observatorului Roman privind Migraţiile, publicaţie prezentată la mijlocul lunii decembrie, la Roma şi promovată de Caritas Diocesana din Roma în colaborare cu Camera de Comerţ din Roma şi cu Provincia Roma. Românii înregistraţi orficial în Lazio sunt peste 140 000.
Record la Viterbo şi Latina
În ce priveşte provenienţa, pe primul loc este colectivitatea română, care reprezintă peste o treime din totalul prezenţelor (36% în Lazio, cu vârfuri de 45% în provinciile Latina şi Viterbo, faţă de procentul de 21% al mediei italiene). Mai în general, primele cinci grupuri naţionale de rezidenţi străini – români, filipinezi, polonezi, albanezi şi ucraineni – reprezintă de unele singure 54,7% din populaţia străină rezidentă în regiune.
Românii, cu 140.000 de persoane, reprezintă 36% din total (în multe localităţi între 50% şi 60%) şi depăşesc de aproape cinci ori al doilea grup, filipinezii (28.000 şi 7,1% dintre rezidenţii străini); urmează polonezii (20.000, echivalentul a 5%), albanezii (13.500, ehivalentul a 3,3%) şi ucrainenii (12.800, 3,2%).
Polarizarea comunităţii
În raport se vorbeşte despre tendinţa de redistribuire a prezenţelor din provincia Roma spre alte provincii laziale. Dacă în prezent Roma polarizează 81,5% din imigraţia regională, în 2000 cota era de 90,6%. Provincia Roma găzduieşte 405.000 de rezidenţi străini, dintre care 300.000 trăiesc în Capitală.
Potrivit directorului Caritas Roma, mons. Enrico Feroci, ” în această fază de criză economică se adaugă anual populaţiei romane mii şi mii de străini nou-născuţi, familii care se reîntregesc şi noi lucrători care sosesc din străinătate”. Potrivit sacerdotului, însă, nu lipsesc unele aspecte îngrijorătoare, primul dintre toate „climatul relaţional care s-a schimbat, în sensul unei mai mari închideri faţă de imigranţi. Acest lucru se întâmplă tocmai când este mai mare nevoie de ei, şi datele economice demonstrează acest lucru„.
Siguranţă şi stereotipuri
Problema siguranţei este, deseori, o problemă mai mult legată de percepţie decât de date, explică Raportul. De fapt, numărul denunţurilor penale nu a crescut, ci dimpotrivă a suferit o diminuare graduală în ultimii ani. În 2009, numărul denunţurilor din Lazio s-a diminuat cu 4,7%, cu vârfuri de -16,4% în provincia Frosinone şi de -19,3% în Latina.
În timp ce numărul străinilor rezidenţi a crescut cu 63,7% între 2005 şi 2008, procentul denunţurilor înregistrate în privinţa lor a fost de numai 6,8%. Această stare de fapt, care nu vine în sprijinul teoriei periculozităţii imigranţilor, caracterizează toate provinciile din Lazio.
Românii, o comunitate paşnică
„În rândul românilor, deşi prezenţa conaţionalilor noştri a crescut cu 142% în ultimii trei ani, numărul denunţurilor s-a diminuat cu 13,7%. Ecuaţia străin egal criminal, aşadar, nu îşi găseşte confirmarea în date, însă totuşi acţionează la nivel social şi revarsă asupra imigranţilor multe frici cauzate de atmosfera generală de nesiguranţă şi de momentul actual de criză”.