Roma – 16 marzo 2013 – Laura Boldrini, protectoarea popoarelor în fugă, este noua președintă a Camerei. Fosta purtătoare de cuvânt a UNHCR va acoperi a treia funcție în stat. De la bătăliile împotriva respingerilor la implicarea pentru o nouă lege privind imigrația și pentru reforma cetățeniei. ”Pentru o Italie mai echitabilă, mai primitoare și mai contemporană”.
Pe scaunul cel mai înalt de la Montecitorio stă de astăzi o protectoare a refugiaților („popoare în fugă”, cum le numește ea) și imigranților.
Laura Boldrini s-a născut în 1961 la Macerata. Licențiată în drept, jurnalistă, în 1989 a început să lucreze pentru ONU, mai întâi la Food and Agricolture Organization, apoi la World Food Program, apoi la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), pentru care a fost purtător de cuvânt în Italia din 1998 până în 2012.
Și în acest ultim rol s-a angajat în primă linie pentru a garanta primire și respectarea drepturilor fundamentale celor care fug de războaie și persecuții, subliniind deseori diferența dintre aceste persoane și așa-numiții ”imigranți economici” și cerând de mai multe ori Italiei să se doteze cu o lege organică privind dreptul de azil.
Boldrini a luat poziții foarte dure împotriva ultimului guvern Berlusconi, în special când respingerile către Libia vrute de ministrul de Interne de atunci, Roberto Maroni, au trimis în închisorile lui Gaddafi sute de persoane care căutau salvare în Italia. O încălcare a drepturilor omului, după cum a certificat apoi Curtea de la Strasburg.
Când a acceptat cu câteva luni în urmă candidatura în Cameră care i-a fost oferită de stânga Sinistra, Ecologia, Libertà, Boldrini a spus că vrea ”să răspundă unei obligații civice și morale”. Și a arătat cu degetul către ”Italia care respinge refugiații pe mare, Italia cu patrule padane, exploatarea și ținerea în sclavie a imigranților, cântările naziste de pe stadioane…”.
Pe timpul campaniei electorale, a cerut ca ”tema imigrației să revină în atenția Parlamentului”. Și a vorbit de mai multe ori despre necesitatea unei revizuiri profunde a legii imigrației și despre o reformă a legii privind cetățenia ”pentru a permite includerea celor care se nasc, trăiesc, studiază și lucrează în Italia”.
”Ajung la această funcție după ce am petrecut mulți ani apărând și reprezentând drepturile ultimilor, din Italia și din multe periferii ale lumii. Este o experiență care mă va însoți mereu și pe care o pun în serviciul acestei Camere” a spus astăzi în discursul său de intrare în funcție. Adresând și ”un gând pentru mulții, prea mulții morți fără nume pe care Mediterana noastră îi păstrează. O mare care va trebui tot mai mult să devină o punte către alte locuri, alte culturi, alte religii”.
”Obiectivul – a explicat Laura Boldrini când a intrat în politică – este de a contribui la o societatea mai echitabilă, care să includă mai mult și să fie contemporană, o dimensiune pe care Italia trebuie să și-o asume”. Un drum pe care îl va putea indica cu mai multă autoritate acum că a devenit președinta Camerei.
Elvio Pasca
Citește și: Laura Boldrini, o speranță pentru emigranții din Italia
Astăzi a avut loc un eveniment peste care, cu siguranță mulți dintre românii din Italia au trecut fără să dea o mare importanță. Este vorba despre alegerea deputatului SEL (Sinistra Ecologia Liberta), Laura Boldrini, în funcția de președinte al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului italian.
După părerea mea o alegere care va favoriza extraordinar de mult, în mod pozitiv, viitoarele inițiative legislative legate de emigranții din Italia. În urmă cu câteva săptămâni am avut onoarea să o cunosc personal pe Laura Boldrini și recunosc că am fost deosebit de marcat de acea întâlnire.
Continuă pe: Blog Gazeta Românească