in

Românii din diaspora, lipsiți de drepturi. Interpelare în Parlament: ”Nu-și pot plăti contribuțiile la pensii în țară”

Una dintre marile cerințe ale românilor din străinătate a fost crearea posibilității legale de a se putea plăti retroactiv contribuțiile la ”găurile din vechime”. Există însă o ”scăpare” a legii: ce fac cei care s-au declarat cu domiciliul în străinătate și NU POT PLĂTI contribuțiile în țară? Cei care au pașaport CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate) nu au știut că făcând așa ceva se autoexclud de la posibilitatea de a -și plăti contribuțiile, fiind lipsiți de unele drepturi.

În cazul de față legea nu spune nimic. Este și cazul unei interpelări depuse de deputatul PMP, Constantin Codreanu.

Practic, enorm de multe persoane care au plecat la muncă în afara țării, au întrerupt din diferite motive plata contribuțiilor la sitemul de pensii. Fie au muncit mulți ani la negru, fie nu au înregistrat contractele de muncă din afară sau există și cazuri în care au fost înșelați de angajatori și nu li s-a plătit nicio contribuție. În asemenea situații se găsesc multe persoane cărora le lipsesc puțini ani până la pensie și care, datorită ”găurilor”, pierd foarte mulți bani la stabilirea pensiei, uneori chiar și jumătate.

Acum poţi să ieşi la pensie anticipat, doar dacă împlineşti vârsta limită, de 65 de ani bărbaţii şi 63 de ani femeile sau dacă ai cotizat timp de 35 de ani la pensii. Dacă nu, şi ai, să zicem, doar 30 de ani, eşti penalizat cu 0,75% din pensie pentru fiecare lună necotizată. Penalizarea poate ajunge la 45% pentru perioada maximă de 5 ani.

Iată şi un exemplu concret: o femeie cu un stagiu incomplet de cotizare de 30 de ani, care a plecat în străinătate şi a lucrat ca îngrijitoare timp de 5 ani, să zicem, fără acte, are un punctaj mediu anual de 1,58 de puncte. Va lua o pensie penalizată cu 45%, adică 760 de lei. Dacă şi-ar putea cumpăra cei cinci ani lipsă, ca să-şi completeze stagiul, ar avea pensia întreagă 1.381 de lei.

Legea 186/2016 a dat posibilitatea aceasta, persoanele doritoare vor putea să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Dar a existat o mică scăpare a legiuitorului: nu s-a pus în discuție situația românilor care nu mai au domiciliu sau rezidența în țară.  Astfel, multe persoane care au dorit să respecte legea electorală, de exemplu, s-au înscris în Registrul electoral și au declarat că au domiciliul în străinătate. În acest caz, cartea de identitate a fost reținută și au obținut un pașaport CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate). Dar nu au știu că făcând așa ceva se autoexclud de la posibilitatea de a -și plăti contribuțiile.


Iată interpelarea depusă în Parlament și adresată ministrului muncii și justiției sociale, Olguța Vasilescu.

”Dorim să vă aducem în vedere Legea nu. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. În esență, prevederile oferă cetățenilor posibilitatea legală de a-și achita contribuția la pensii din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în domeniul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii.

”prin derogare de la prevederile legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) și ale legii nr.227/2015 privind Codul fiscal (…), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, conform celor scrise în actul normativ. Totodată, este de subliniat că facilitatea nu va viza persoanele pentru care asigurarea în sistemul de pensii era obligatorie.

Conform art. 6 alin. (3) Plata contribuției de asigurări sociale se afectuează prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, incolusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate. Așadar, persoanele doritoare vor putea să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.

Motivul principal al prezentei expuneri este reprezentat de situațiile care ne-au fost prezentate de către cetățenii români fără domiciliu sau rezidență în România care deși doresc să beneficieze de măsurile legii nr. 186/2016, în cadrul casieriilor caselor teritoriale de pensii, le este refuzată această posibilitate, întrucât nu au domiciliul sau reședința în raza caselor teritoriale de pensii respective.

Mai mult, introducerea temporară a posibilității de a plăti retroactiv contribuția la pensii a fost motivată, conform expunerii de motive ce a însoțit Legea nr.186/2016 în formă de proiect, de solicitările cetățenilor români din țară și din străinătate.

În contextul prezentat mai sus, vă rog respectuos să ne transmiteți:

  1. Legea nr. 186/2016 se adresează și cetățenilor români fără domiciliu sau reședință în România?
  2. Unde pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia cetățenii români fără domiciliu sau reședință în România?”

Această problemă este  însă comună și altor situații: cei cu domiciliul în străinătate, fiind în imposibilitatea de a avea o carte de identitate românească, nu pot plăti online taxele, nu pot face procuri și alte documente la notar în România, pașaportul nefiind acceptat ca un act de identitate. Acestea sunt problemele a zeci de mii de români.

 

Andi Rădiu

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ziua Mărțișorului și Ziua Femeii sărbătorite la Milano: muzică, dans și multe surprize organizate de Asociația Românilor din Italia (ARI Milano)

Român de 69 de ani pe scuter, spulberat de o mașină lângă Grosseto