in

După ce au plecat românii, acum pleacă și străinii din România. Alertă maximă pe piața forței de muncă

Lucrătorii străini vor să plece din România – Jumătate dintre muncitorii străini veniți la muncă în România au de gând să plece spre vestul Europei, odată cu intrarea în Schengen. Se pregătește un adevărat exod al muncitorilor străini, aduși să suplinească plecarea românilor în diaspora. Pe bună dreptate, oamenii vor să plece în vest, pentru salarii mai mari. Estimările arată că până la 50% dintre angajaţii asiatici din diferite sectoare ar putea pleca din România.

Lucrătorii străini vor să plece din România

Mai mult de 120.000 de muncitori din afara UE lucrau în România în 2023, arată datele de la Inspecţia Muncii transmise Ziarului Financiar. Paula Rusu, managing partner la compania de resurse umane Today Workforce, a declarat că după ce România va intra total în Schengen, o treime sau chiar jumătate din forţa de muncă asiatică prezentă în România să plece în Occident, acolo unde salariile sunt mult mai mari. „Domeniile care vor avea de suferit pentru că au apelat la forţă de muncă non-EU sunt construcţiile, retailul şi automotive, dar şi zona de panouri fotovoltaice“.

Cât câştigă muncitorii asiatici în România. „Un sudor poate cere 1.000 de euro. Îi dai, că va face treabă”

Plecarea acestor muncitori va crea mari greutăți angajatorilor din România. „Acest fenomen era prezent şi până acum, dar controlul sistematic la frontiere limita încercă­rile de trecere către alte state. Odată cu aplicarea Schengen devenim, la rândul nostru, o poartă de intrare în UE. Angajatorii trebuie să le ofere lucrătorilor condiţii suficient de bune (financiare şi nonfinanciare) astfel încât să-şi dorească să se stabilească în România.“, a declarat Raluca Pârvu, business manager al compa­niei de resurse umane BPI România. De asemenea, ea susţine că România se află într-o criză demografică majoră şi nu caută soluţii nici ca să ţină tinerii acasă, nici să-i readucă pe cei plecaţi la muncă şi nici ca să-i integreze în piaţa muncii pe românii inactivi. „Ca atare, România este obligată să găsească lucrători în ţările mai sărace şi din păcate, sunt destule astfel de persoane în lume.“, crede reprezentanta BPI România.

România a mărit numărul de muncitori străini care pot intra în țară la 140.000 pentru 2024

Salariul minim pe economie

Circa 60% dintre muncitorii din afara UE care lucrează pe piaţa din România sunt concentraţi în trei mai sectoare de activitate: construcţii, industria prelucrătoare şi în comerţ. „Cele mai afectate vor fi exact acele industrii care şi folosesc cel mai mare număr de lucrători non-UE, dar care nu propun un pachet de beneficii complet, ci doar salariul minim pe economie. Sunt sectoare în care şi salariaţii români sunt de cele mai multe ori plătiţi cu salariul minim sau chiar la negru. Cel mai probabil, este vorba despre comerţ, HoReCa şi construcţii“, spune Raluca Pârvu despre sectoarele de activitate care ar putea avea de suferit cel mai mult de pe urma plecării muncitorilor non-UE din ţară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nu se întoarce acasă, unchiul merge să-l caute și găsește mașina într-o râpă: Stefano Velea, 20 de ani, moare după o seară cu prietenii

Pot instala camere video în casă și o pot filma pe badantă în timp ce îngrijește un membru al familiei mele? Ce spune legea