Sectorul energetic românesc se confruntă cu o criză acută de electricieni, după desfiinţarea şcolilor profesionale, existând pericolul ca, în situaţii dificile, să nu existe suficient personal de intervenţie, a declarat, luni, Răzvan Nicolescu, senior consultant în cadrul Deloitte România.
Deloitte România şi Facultatea de Energetică a Politehnicii Bucureşti au semnat, luni, un acord de parteneriat prin care experţi din cadrul facultăţii vor fi implicaţi în proiectele Deloitte în domeniul energetic, iar studenţii şi masteranzii facultăţii vor beneficia de stagii de internship şi practică în cadrul companiei de consultanţă.
„Sectorul energetic românesc se confruntă cu o criză de personal atât necalificat, cât şi calificat. Companiile energetice au probleme cu angajarea de electricieni. Cred că trebuie reconsiderat sistemul de învăţământ, trebuie redeschise şcolile profesionale. Deficitul de personal este valabil şi la nivel de ingineri, dar problema acută este la cei fără studii superioare”, a spus Nicolescu, cu ocazia semnării parteneriatului.
El a arătat că acest fenomen a devenit acut odată cu desfiinţarea şcolilor profesionale şi cu plecarea în străinătate a celor care au aceste meserii, toate acestea coroborate cu pensionarea celor din ţară.
„Consecinţele sunt inhibarea dezvoltării de noi afaceri şi riscul ca, în perioade dificile, când este nevoie de numeroase echipe de mentenanţă, să nu existe suficient personal de intervenţie”, a mai declarat specialistul Deloitte.