in

Pleacă milioane de români? Alții la rând, îi putem înlocui cu refugiați

Sorin Cehan

România este pe locul doi în lume la emigrație, după Siria. Propoziția, în simplitatea ei, se încadrează între cele care îți îngheață judecata pentru o clipă.

Este vorba de un raport ONU, deja cunoscut, care estimează că numărul românilor care au plecat din ţară din 2007 până în 2017 este de aproximativ 3,4 milioane de oameni. De când România a intrat în Uniunea Europeană, cea mai mare schimbare aceasta este: de țară. 17% din populație a plecat. Dacă îi luăm în calcul și pe cei plecați dinainte de 2007 – pentru că vizele pentru UE s-au eliminat în 2002 -, putem estima că cel puțin un sfert din populația României a plecat să trăiască în străinătate.

Raportul ONU nu este nou, a apărut anul trecut și s-a tot vorbit de el, fără să se întâmple nimic. Citi acest raport așa cum privim icebergurile care se apropie de Titanic: incapabili, ca țară, ca popor, să oprim atacul cifrelor din ce în ce mai agresive. Raportul ONU a revenit în actualitate cu ocazia conferinței finale a unui proiect internaţional de cercetare, numit „Move”, fiind citat de Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI). Ce ne spune Luciana Lăzărescu? Că această pierdere masivă de populație nu a fost compensată de imigrație, adică de străini sosiți în România. La sfârșitul anului trecut, străinii stabiliți în România erau de aproximativ 117.000, România fiind pe ultimele locuri la rezidenții din afara UE.

Surpriză! Imigranților le place în România: «Vrem să rămânem aici și să muncim»

Puse în oglindă, cele două cifre, de plecați și sosiți, sugerează căutarea unui echilibru. ”Ponderea celor care au venit în România prin programele de protecţie internaţională este mult mai mică decât în alte state, precum Germania de exemplu.”, s-a mai afirmat în conferința finală a proiectul „Move”. Să ghicim: să facem ca Germania, care a primit câteva milioane de imigranți pentru a combate catastrofa demografică?

Așa să facă România să își vadă numerele înapoi în statistici?

În aceeași zi, o știre care se potrivește ca o mănușă în context: Germania a propus ca numai țările care acceptă imigranți să primească fonduri europene, iar Italia și Franța au fost imediat de acord.

E simplu și pare avantajos: au plecat 3,4 milioane de români? De ce nu primiți câteva milioane de refugiați în loc? Pare o teorie a conspirației, de înlocuire controlată a populației României cu populație arabă. Dar realitatea bate teoria: milioane de români continuă să plece, în timp ce milioane de arabi și africani fac presiune la porțile Europei. Natura are oroare de vid, spunea Aristotel. Orice spațiu lăsat gol tinde să fie umplut.


România, locul doi mondial la emigraţie, avem însă 107.000 străini stabiliți

Se golesc Moldova, Dobrogea şi Ardealul. Topul zonelor de unde emigrează românii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România, locul doi mondial la emigraţie, avem însă 107.000 străini stabiliți

BOMBĂ: Atentator român în ‘Ndrangheta, a aruncat în aer o casă la Pioltello